Svakog svibnja europske institucije u suradnji s nacionalnim institucijama, brojnim partnerima i dionicama u razdoblju oko Dana Europe, 9. Svibnja, obilježavaju Europski tjedan. Ured Europskog parlamenta tako svake godine, nizom višednevnih svibanjskih događanja, mlade u Hrvatskoj podsjeća zašto je europski projekt važan za našu budućnost te koje nam mogućnosti nudi. Ove godine naglasak Skupa mladih bio je participacija na ovogodišnjim izborima za Europski parlament koji se kod nas održavaju 26. svibnja 2019. godine.
U programu sudjeluje više od 500 srednjoškolaca iz svih hrvatskih županija - ambasadora juniora Europskog parlamenta. Jedna od prvih škola ambasadora jest i naša pa nismo ostali zakinuti ni za ovaj projekt. Profesorica Natalija Palčić izabrala je 6 učenika koji su s profesoricom Katarinom Žanetić otputovali u Zagreb kako bi sudjelovali na Druženju mladih na Europskom trgu u Zagrebu. Prvo je na redu bila registracija sudionika te smo dobili majice, bedževe i plan programa. Otišli smo u hostel ostaviti stvari, obući majice i vratili se na trg. Na pozornici su se izmjenjivali mnogi ambasadori, voditelji projekta, udruga, centara... Svi su odgovarali na pitanja što EU čini za mlade i obratno. Istaknuta je važnost medija, mladih na mrežama i kampanje #ovajputglasam. Više o tome govorili su mladi youtuberi JoomBoos-a.
Nama je najzanimljiviji dio bio potraga za izbornim blagom koji je organiziran u suradnji sa Savezom izviđača Hrvatske. Naša dionica zvala se Alpe, nazvana prema prvoj lokaciji koju smo morali pronaći. Ukupno smo morali pronaći 4 lokacije i skenirati kodove. Svaki kod imao je jednu riječ, a nakon obilaska svih lokacija trebali smo dobiti poruku. Nažalost, nismo uspjeli završiti zadatak jer je krenuo snažan pljusak. Otrčali smo do obližnjeg kafića i odmorili uz kavu dok pljusak nije prestao. Kasnije smo se vratili na trg gdje smo se družili s ostalim ambasadorima.
Već je pao mrak, odlučili smo otići do hostela jer je ujutro bio povratak. Prije polaska za Split ponovo smo otišli do trga gdje su se veleposlanstva članica zemalja EU natjecala u pripremi najboljeg sendviča čime se privelo kraju obilježavanje Dana Europe. Štandove je obišao premijer Andrej Plenković s ministricama Marijom Pejčinović Burić i Gabrijelom Žalac, a mi smo bezuspješno pokušali uhvatiti selfie s njima. U konkurenciji 18 zemalja Europske unije, po izboru žirija predvođenog chefom Matom Jankovićem, na završnom događaju obilježavanja Dana Europe u Zagrebu Finska je napravila najbolji sendvič. Ovaj nam je program još jednom dao vjetar u leđa i podsjetio nas koliko su mladi sposobni i vješti. U Split smo se vratili s visokim očekivanjima za našu budućnost u EU, a mi ćemo, kao i do sada, vrijedno raditi na napretku učenika naše škole kroz ovakve programe.

Lucija Skejić 3.b

                           

Prvi transnacionalni dijalog između Hrvatske i Italije, na temu Europska Unija danas i budućnost Europe, održan je 10. travnja 2019. godine.
U dijalogu su sudjelovali učenici IV. gimnazije „Marko Marulić” s izborne nastave Politike i Gospodarstva kao i učenici Škole za dizajn grafiku i održivu gradnju iz Splita te gosti iz Italije.
Nakon pozdravnih govora, sudionicima dijaloga obratio se Branko Baričević, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj te započeo razgovor na temu budućnosti Europe i važnosti razmišljanja mladih u Europi i njihovog sudjelovanja na izborima za predstavnike.
Krešimir Macan, stručnjak za odnose s javnošću, uspio je na zanimljiv i pristupačan način objasniti kako funkcioniraju političke kampanje te kako medijske manipulacije utječu na ljude utječu.
Tomislav Korman, predstavnik ureda Europskog parlamenta u RH govorio nam je o važnosti aktivnog sudjelovanja građana, posebice mladih, u europskim demokratskim procesima te statistikama izlaženja na izbore. Naglasio je važnost donošenja samostalnih odluka i izlaska mladih na izbore te nas pozvao na uključenje u kampanju „Ovaj put glasam”.
Nakon što su gosti završili svoja zanimljiva izlaganja, organizirane su radionice u kojima su mladi sudionici podijeljeni u mješovite hrvatsko - talijanske skupine te su na taj način potaknuti na dijalog o pitanjima: - treba li Europska Unija imati više utjecaja u vanjskoj politici, socijalnoj politici, zaštiti sigurnosti, sigurnosti granica, oporezivanju i slično; - jesu li ili nisu spremni plaćati porez izravno u proračun EU, npr. za emisije stakleničkih plinova, za održivi razvoj i okoliš, za borbu protiv plastike i njenog zagađivanja okoliša, za razdvajanje otpada i tako dalje; - osjećaju li se više europskim građanima ili pak više građanima svoje zemlje?
Unatoč međusobnim različitostima, sudionici su dali gotovo identične odgovore i samim time pokazali da svi imamo isti konačni cilj te da nas EU svojom kohezijskom politikom vuče naprijed ka ugodnijem i uređenijem građanskom životu i društvu. UJEDINJENI U RAZLIČITOSTI!

Bruna Radanović, 2.d

                           

U okviru programa Škola ambasador Europskog parlamenta, IV. gimnazija „Marko Marulić“ u suradnji sa Školom za dizajn, grafiku i održivu gradnju održali su 27. veljače 2019. godine panel „Nacionalne i etničke manjine u našoj zajednici“. Cilj ovog panela jest predstavljanje i bolje razumijevanje pitanja nacionalnih i etničkih manjina općenito, a osobito u našoj zajednici te međusobnog odnosa sa sugrađanima te lokalnim i regionalnim vlastima.
U programu, kojeg je vodila naša profesorica hrvatskog i talijanskog jezika Maja Cikatić, sudjelovali su mladi ambasadori navednih škola te predstavnici nacionalnih i etničkih manjina naše zajednice: Edin Nurkić - predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Splita, predsjednik bošnjačke nacionalne manjine Grada Splita, predsjednik KDB „Preporod“ Split; Alessandro Muracchioli - potpredsjednik „Comunità Degli Italiani Spalato“(Zajednica Talijana Split).
Mladi ambasadori i predstavnici nacionalnih manjina svojim su izlaganjima pojasnili problem nacionalnih i etničkih manjina te su prisutnima omogućili da se upoznaju s djelovanjima nacionalnih manjina u svom gradu. Na panelu je sudjelovala i Marina Kuzmanić Petreš, viša savjetnica iz Ureda Grada Splita koja nam je predstavila odnos i oblike suradnje lokalne vlasti i nacionalnih i etničkih manjina u našoj zajednici. Larisa Muracchioli, kći Alessandra Muracchiolija, recitirala je poeziju poznatoga talijanskog pjesnika Giosue Carduccija.
Za kraj, simpatični Salko Šemović svojim je inspirativnim sevdahom ugodno zaključio naše druženje.