Davne 1999. godine u siječnju s radom je startala grupa volontera IV. gimnazije pod vodstvom tadašnje knjižničarke, gospođe Tihane Pleić. S godinama su volonterske aktivnosti učenika postajale sve brojnije i raznovrsnije te se ostvario kontinuitet u provođenju raznih zanimljivih radionica, druženja te humanitarnih akcija. Među najznačajnijim su posjete Domu umirovljenika na Zenti, radionice u Centru za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj”, pomoć pri učenju djeci u Dječjem domu „Maestral”, individualna pomoć pri učenju za štićenike udruge „Dyxy” te prikupljanje prehrambenih i higijenskih proizvoda za socijalnu samoposlugu kroz akciju „A di si ti?!” koju organiziramo jednom u polugodištu. Tijekom godine udruga „MI” šalje obavijesti za ostale aktualne akcije poput podjele hrane za Badnjak ili nekog sportskog događanja na kojima dobrovoljci dijele vodu i letke s potrebnim informacijama. Danas našu volontersku družinu vode knjižničarka Karolina Viđak i profesorica Marijana Munitić, a aktivnih volontera koji redovito sudjeluju u volontiranju je tridesetak. Sastajemo se otprilike dva puta mjesečno u školskoj knjižnici gdje dogovaramo daljnje planove i dijelimo ideje jedni s drugima.
Među brojnim priznanjima koje je naša volonterska grupa dobila za svoj rad i trud je i „Otisak srca”, godišnja nagrada za poticaj i razvoj volonterstva među mladima. Također, svake godine na Međunarodni dan volontera, 5. prosinca, naša se škola odazove pozivu udruge „MI“ za sudjelovanjem na svečanoj dodjeli nagrada za promociju i razvoj volonterstva, te na prijedlog naših voditeljica nekoliko maturanata, koji su ostvarili poseban doprinos u volontiranju tijekom svojih srednjoškolskih dana, dobije posebno priznanje za svoj trud i rad. Na samom kraju srednjoškolskog obrazovanja naši volonteri dobiju pohvalnicu od škole kao i volontersku knjižicu s upisanim volonterskim satima koje su odradili.
Biti volonter znači nesebično dijeliti sebe i svoje slobodno vrijeme s drugima. Volonterstvo u sebi sadrži potencijal izgradnje suosjećanja i solidarnosti s drugima i drugačijima. Također, volontiranjem upoznajemo ljude sličnih interesa te kvalitetno provodimo slobodno vrijeme u želji da učinimo svijet malo boljim mjestom. Volonterskim radom dobivamo i posebne bodove za upise na fakultete, pogotovo u inozemstvu. Ukoliko imaš volju, vrijeme i želju da napraviš nešto za svoju zajednicu, priključi se našoj izvannastavnoj školskoj aktivnosti i postani volonter jer volontiranje čini ljude sretnima!

Dora Kusanović , 2.c

A di si ti?

Zasigurno jedna od najdražih akcija naših volontera je humanitarna akcija „A di si ti?" koja je ove školske godine održana 15. prosinca ispred zgrade HNK u Splitu. Nekoliko tjedana ranije volonteri su posjetili prenoćište za beskućnike udruge MoSt, te su se pobliže upoznali s njihovom svakodnevnicom i načinima kako im pomoći. Jedan od načina je bilo i sudjelovanje u akciji „A di si ti?!”.
Humanitarna akcija trajala je jedno jutro, a naši su volonteri bili podijeljeni u dvije grupe. Većina bi ih subotu ujutro provela ušuškana u krevetu, no pohvale našim volonterima idu i zbog buđenja u hladno subotnje jutro radi pružanja pomoći potrebitima. Suosjećajući s njima, profesorica Marijana Munitić ponudila je volonterima tople krafne. Budući da se „A di si ti?!” provodi već osamnaest godina zaredom, u akciji je sudjelovalo čak 48 različitih organizacija, škola, klubova, udruga... Volonterima IV. gimnazije jedan je štand bio nedovoljan za njih desetak, koliko ih je bilo u svakoj grupi. Taj su dan dobili priliku vidjeti kako je to biti baka s „pazara” poput onih koje viđaju svaki put kada dolaze u školu. Međutim, razlika između baka s pazara i naših volontera je ta što su naši volonteri mladi i sav novac koji se dobije od prodaje raznih stvari ide udruzi MoSt za splitske beskućnike. Naša je gimnazija dobila nekoliko kutija sa stvarima koje je trebalo prodati. Tek što su volonteri postavili stvari i štand, prvi kupci radoznalo su promatrali prodajnu robu. Bilo je pokušaja cjenkanja, ali naši se volonteri nisu dali omesti, budući da je trebalo skupiti što više novca u humanitarne svrhe. Kako se više stvari prodavalo, tako je i sunce više izlazilo i uljepšavalo to jutro. Osim što su marljivo radili, volonteri su dobili priliku pogledati što se nalazilo i na štandovima drugih ustanova/udruga koje su, također, volontirale. Svaki je volonter mogao uzeti sebi nekoliko predmeta koji su mu se svidjeli. Stare kazete prve su „upale” u oko profesorici Munitić koja ih je ,vjerojatno, sve i kupila (ha, ha). Jedna od naših volonterki, Lucija, dobila je čast dati izjavu za HRT koji je napravio reportažu o ovoj humanitarnoj akciji grada Splita. Od poznatih lica došla nas je podržati i jedna bivša djelatnica naše gimnazije - profesorica Erceg.
Većina stvari s našeg štanda je prodana, a zarađeni novac predan je udruzi MoSt. Volonteri IV. gimnazije još su jednom pokazali da imaju veliko srce kao i svi drugi građani grada Splita koji su svojim doprinosom pomogli korisnicima i beskućnicima udruge MoSt da provedu božićne praznike onako kako svaki čovjek zaslužuje.

Ana Koštić, 2.c