Ekskurzija 4.a

Dvadeset i osmog dana mjeseca kolovoza 2018. godine iz srca Dalmacije krenuli smo prema mitskoj Grčkoj. Došavši u Atenu, otpratili smo smjenu straže, pokušali omesti kamene vojnike i krenuli prema Kreti. Noćna vožnja brodom bila je opuštajuća i naznačila neizrecivo lijep period pred nama.
Jutarnji su nam sati pružili prvi pogled na Heraklion, glavni grad otoka, čija tajna leži u križištu starih kultura i glavnih pomorskih putova. Istražujući južnije dijelove, posjetili smo Knosos, prvi europski grad, prijestolnicu kralja Minosa. Freske i ostatci palače i hramova potaknuli su nas na razmišljanje o moći vremena i životu naših predaka koji su tuda gazili i ostavili neizbrisiv trag na Zemlji. Posebno pamtimo imanje gdje smo plesali grčko kolo i družili se s veselim Grcima. Probali smo njihove delicije i plodove boga Dionisa. Vrativši se kopnu, na atenskoj Akropoli osjetili smo nešto nadnaravno, veličinu i snagu tog grada iz kojeg je sve počelo. Nastavili smo sjeverno gdje nas je zaustavio zalazak Sunca u Kalampaki koja skriva drevne samostane na visokim stijenama. Ohrid, Tirana i Budva zaustavili su nas na povratku kući i obogatili sliku o životu bliskih nam naroda. Pregršt neuobičajnih i prekrasnih trenutaka i prizora učinili su naše putovanje nezaboravnim.
Tijekom tih dana snaga našeg razreda, energija druženja, „vriće smija” – ispunila je grčko tlo i zauvijek zapisala ljepotu naših koraka koje smo trajno ostavili u nezaboravnoj Grčkoj, a sa sobom ponijeli nezamjenjivu uspomenu koja će zauvijek živjeti u nama.
4.A

                             

Ekskurzija 4.b

Na putovanje našeg života krenuli smo 29. kolovoza 2018. godine u ranim jutarnjim satima. Odredište putovanja bila je antička Grčka, a avantura je započela okupljanjem na Solinskoj. Odmah smo se uputili prema splitskoj zračnoj luci . Tamo smo se ukrcali na avion kojim smo došli do Zakintosa odakle i kreće naša turneja. Avion je bio malo stariji, ali nismo se bojali. Atmosfera je bila savršena, svi su bili uzbuđeni, a nekima je to bio prvi let avionom.
Prvo odredište bila je luka Pirej, ali prije ukrcaja na brod vidjeli smo izmjenu straže ispred Grčkog parlamenta u Ateni. Potom smo se ukrcali na brod te je uslijedila večera i noćna vožnja prema Kreti. Tijekom vožnje 80% vremena proveli smo na vanjskom dijelu broda dobro raspoloženi. Nakon uplovljavanja u luku, uputili smo se prema hotelu. Prvi je dan bio lagan, a završio je večerom na kojoj smo jeli grčke specijalitete i izlaskom u noćni klub koji se nalazio uz samu plažu. Sljedeće dane provedene na Kreti proveli smo u razgledavanju povijesnih i kulturnih znamenitosti tog mediteranskog otoka. Neka od najzanimljivijih i najpoznatijih mjesta su: Knossos, Heraklion, Agios Nikolaos... Jednu smo večer proveli i na folklornoj večeri gdje smo se zaista opustili uz grčki melos i ples te uživali dugo u noć. Slobodno smo vrijeme koristili za odlazak na plažu ili bazen koji je bio u sklopu hotela. U bazen su neki od nas uskakali tijekom noći što se nije svidjelo osoblju hotela. Jedan smo dan proveli na Matali, jednoj od najljepših grčkih plaža. Kretu, koju smo vidjeli cijelom dužinom i širinom, napustili smo brodom. U Atenu smo stigli iduće jutro. Kao što je poznato, Atena je svojevremeno bila centar svijeta. Hram Partenon, posvećen božici Ateni, bio je vrhunac našeg razgledavanja. Neki su se na Akropolu penjali u japankama i šlapama što, vjerujte mi, nije lagano ni pametno. Pogled i monumentalnost dočaravaju snagu nekadašnje Grčke. Današnja Atena nije ni sjena nekadašnje jer je proteklih godina pogođena ekonomskom krizom. Na ulicama smo stalno nailazili na djecu koja prose, trče za nama i pokušavaju nam uzeti novac. Nakon Atene krenuli smo prema Kalambaki. Ona je posebna jer se iznad nalaze manastiri iz kompleksa Meteora koji su na popisu kulturne baštine UNESCO-a. Popeli smo se na jedan od manastira koji su zaista impresivni zbog načina izgradnje. Kalambaka je bila zadnji grčki grad koji smo posjetili, a nakon toga uputili smo se u susjednu Makedoniju. Posjetili smo Ohrid, jedan od najljepših makedonskih gradova, koji se nalazi na istoimenom jezeru. Upravo smo na Ohridu imali i zadnje noćenje nakon kojeg smo se uputili prema Splitu. Putem smo stali u Tiranu u kojoj se vide ostaci talijanske vlasti i osjeti duh komunizma koji je vladao nakon Drugog svjetskog rata sve do početka 90-ih. Zadnji grad naše avanture bila je Budva. Moderan i turistički, jedan od „najjačih” gradova ovog dijela Europe s obalom punom kafića, restorana, suvenirnica i ostalih turističkih objekata. Nakon večere i kratkog razgledavanja grada krenuli smo prema Splitu. Kući smo stigli u ranim jutarnjim satima. Tog trenutka svima nam je jedina želja bila leći u svoj krevet i naspavati se nakon 9 dana nespavanja. Iako umorni, ne žalimo ni jednu neprospavanu sekundu jer smo je iskoristili na najbolji način.
Svima će nam tih 9 prekrasnih dana ostati duboko urezano u naša sjećanja jer se takva putovanja nikad ne zaboravljaju. Tijekom ekskurzije proživjeli smo sve i svašta... od ludovanja, malih ozljeda, prvih pijanstava, prvih ljubavi... nabrajati se ne isplati jer bi o tome mogli knjigu napisati. Jedna od najposebnijih stvari tijekom ekskurzije jest upoznavanje pravih lica naših profesora. Iznenađeni smo koliko su pozitivni i zabavni kad nisu ukalupljeni u školske okvire. Zahvaljujući ovom putovanju, vidimo kako su i profesori naši prijatelji, da imaju duha, spremni su za zabavu i nije jedina svrha njihova postojanja da nam daju loše ocjene. I za kraj, jedno veliko hvala našem razredniku Zoranu Dekoviću i svim profesorima koji su išli kao pratnje.
4.b

                             

Ekskurzija 4.d

Nakon dugog planiranja, organiziranja, pripremanja, iščekivanja i uzbuđenja napokon je došao dan putovanja koje ćemo pamtiti cijeli život. Okupili smo se na Solinskoj te uputili prema splitskoj zračnoj luci u pratnji naših profesorica Maje Cikatić i Natalije Palčić. Nakon kratkog leta, koji nam je omogućio i pogled na predivan pejzaž obala Sredozemnog mora, stigli smo u zračnu luku i naša grčka avantura je započela.
Sljedeća je točka na programu bila razgledavanje Peloponeza u regiji Argolida, a nakon toga smo se u luci Pirej ukrcali na brod za Kretu. Cjelonoćnim plesom i pjevanjem dočekali smo zoru, ali i Kretu. Iduća tri dana proveli smo u posjetama brojnim arheološkim lokalitetima, a sve ono što smo učili iz povijesti u nižim razredima kao da je oživjelo. Gortyna, Heraklion, Knossos, Festos, Malia... Najdraže uspomene s Krete vezane su uz večeru i folkorni program te posjet katakombama iz rimskog razdoblja u mjestu Matala. Upravo se u tom mjestu nalazi i jedna od najljepših grčkih plaža i brojni kafići koji obećavaju dobar provod. Peti smo dan posjetili slavnu Atenu i zapanjujuću Akropolu, a već smo šesti dan došli do Delfa. Poznato proročište oduzelo nam je dah kao i samostanski kompleks Meteora koji smo dan nakon razgledali na putu do Ohrida.
Naše putovanje već se bližilo kraju, zato smo svaki trenutak iskoristili za dobru zabavu. Nakon noćenja u Ohridu uputili smo se prema posljednim lokacijama - Tirana i Budva. Dobar provod bližio se kraju te smo se uputili prema Splitu.
U ranim jutarnjim satima došli smo na polaznu stanicu i tako naše putovanje priveli kraju. Malo je reći da smo bili umorni, iscrpljeni i pomalo tužni jer je avanturi došao kraj, ali također i ispunjeni dojmovima i uspomenama za cijeli život.
4.D

           

Ekskurzija 4.f

Cijelu prošlu godinu slušali smo komentare poput: „Ala jedini idete u Španjolsku, odvojeni od cile generacije, za vrime ovih nereda. Jeste vi normalni?!” Pa možda i nismo normalni, ali opet bismo sve ponovili. Ovako ide naša priča...
Večer. Okupljamo se na Solinskoj i odmah dobre vijesti - cijeli bus samo za 4.F. Put je bio dug, ali uz dobro društvo i pjesmu sve brzo prođe. Prva destinacija bio je Monaco u kojem su se samo čuli komentari cura o dobroj udaji. Padaju prve slike, u pozadini jahte, glumimo elitu. Međutim, ni jedna se cura nije udala pa smo nastavili naš put. Vozimo se dalje Azurnom obalom, iduća destinacija bila je Nica. Kada smo tamo došli, ostali smo bez teksta (što je inače teško postići). Mi jesmo „dica s mora”, ali su nas opčinile prekrasne plaže te more u 50 nijansi plave. Dečkima je prioritet bio McDonald´s, a cure kao cure odmah na koktele, kavu i plažu. Zatim dolazimo do nama najljepšeg dijela Francuske - Cannesa koji je poznat kao grad filma, festivala i luksuza. Nakon šetnje gradom u pratnji našeg vodiča Marka, došlo je vrijeme da proslavimo 18-i rođendan našeg prijatelja. Luka, mislimo da si imao najbolji, pomalo filmski, doček rođendana: Cannes, plaža, piće i prijatelji. Dalmatinske pjesme povezale su nas s našim vršnjacima iz Zadra s kojima smo se družili do kraja ekskurzije. Ne možemo vam opisati kako je bilo lijepo čuti „Nije u šoldima sve” u srcu Francuske.
Iduća destinacija - Lloret de Mar. Ljudi moji, kao da si došao u Las Vegas. Uh, prva večer može se opisati riječju nezaboravno. Iako su nam predlagali luksuzni klub Tropics, naša balkanska srca odvela su nas u Rockfellersa. Prva večer odmah je bila lom, doslovno i preneseno. Naša pegula Jele otišla je na after u bolnicu i to na šivanje. Trećaši, pazite se stakla u klubu! Nakon burne noći, eto nas u Barceloni. Šetnja La Ramblom, Sagrada Familia i sva Dalijeva čudesa urezala su nam se u pamćenje. Sve je išlo po planu do trenutka pljačke busa. Cure po običaju kasne, a dečki panično zovu. U početku nam se sve činilo kao loš fol, ali da je bar bio... Bez obzira na to, ništa nije moglo pokvarit naše dobro raspoloženje i volju za provodom. Opet Rock, s vrata čuješ La Miami i „Eleventeen tequilas za amigose, please.” Ajme da, zaboravili smo vam reći najvažniju stvar, tequila 1 euro. Normalno da to vi nećete konzumirati, ali tko kaže da je Španjolska tako skupa?! A što je najbolje čuti iduće jutro kad si kronično neispavan: „Slobodno jutro u Barceloni!” U Barceloni je odmah splitsko stanje uma došlo, a dvi ure kave brzo nam prošlo. Kasnije đir po Gironi, a navečer, za promjenu, Rock. Tu smo već kao doma! Svi nas znaju u tom kraju. Nakon neprospavane noći, stižemo u PortAventuru. Za divno čudo nikomu nije pozlilo, junački smo to odradili. Savjet za mlađe jest da se pomolite prije svake vožnje. Za kraj i oproštaj od Barcelone dobili smo nešto najljepše, uživanje u pogledu na Čarobnu fontanu. Nakon tog put pod noge, avion i pravac Split.
Ne znamo jeste li primijetili, ali nijednom nismo spomenuli naše profesorice. Ne brinite, nismo ih zaboravili. Kao šećer na kraju, htjeli bismo im reći jedno veliko HVALA! Profesorice Munitić i Žanetić nema vas zemlja!!!

4.F