Italija

Naše predivno putovanje započeli smo noćnom vožnjom brodom. S obzirom da smo dobili avio sjedala, odlučili smo ostati budni. Umjesto spavanja plesali smo s ostalim putnicima na brodu, što objašnjava činjenicu da smo idućeg dana svi bili umorni. Ujutro smo prolazili preko Apenina i krenuli u razgledavanje Hadrijanove vile. Padala je kiša pa je obilazak bio kratak. Bazilika sv. Pavla bila je nešto najljepše što smo vidjeli na tom putovanju. Njena veličina i raskoš ne mogu se opisati riječima. Nitko nije mogao vjerovati da nešto takvo uopće postoji. Bazilika ima toliko detalja da biste ih mogli gledati danima! Sutradan ujutro krenuli smo u razgledavanje bazilike sv. Marije Velike koja se još naziva i Snježna jer ju je Papa dao izgraditi na mjestu gdje je pao snijeg 4. kolovoza. Međutim, ono što smo najviše iščekivali bio je Colosseum. U arenu može stati čak 50 000 ljudi i svi mogu izaći u samo deset minuta! Zatim smo prolazili najstarijom ulicom (Via Sacra) i razgledavali Forum. Vodič nam je rekao da je istina da na tom mjestu vidimo samo kamenja, ali i da trebamo pokušati sami zamisliti kako je to izgledalo prije. Dok smo šetali do Piazze Venezia, zastali smo pogledati uličnog umjetnika kako sprejem crta Colosseum. Moglo se čuti mnogo istih komentara: „Vidjela sam to na Instagramu!” Piazza Venezia nas, također, nije iznevjerila. Bili smo zapanjeni raskoši i ljepotom kojom se odlikuje Oltar domovine. Nakon toga smo dobili deset minuta za razgledavanje Pantheona, hrama svih bogova.
Jedna od lijepih uspomena nam je i Fontana di Trevi. Ondje smo bacali kovanice preko ramena; jednu smo bacili za sreću, a drugu da se ponovno vratimo u Rim. Najbolje ćemo zapamtiti ljude koji su bili baš svugdje gdje smo došli, a prodavali su prijenosne punjače i selfie štapove. Piazza di Spagna bila je puna raznih prodavaonica kao što su Sephora i Dolce&Gabbana. Naravno, cure su tražile slobodno vrijeme za kupovinu. Svi mi koji nismo prije učili talijanski naučili smo ono osnovno: „Quanto costa?” i „Scusate, conto!” (u prijevodu: „Koliko košta?” i „Oprostite, račun!”). Sljedećeg dana razgledavali smo Vatikanske muzeje i Sikstinsku kapelu - Michelangelovo djelo. U bazilici sv. Petra papa Franjo je dijelio blagoslov pa smo morali čekati da uđemo, ali Papu, nažalost, nismo vidjeli. Peti dan krenuli smo u Napulj koji je pun favela i smeća. Jeli smo njihovu pizzu koja nije bila nešto posebno ukusna. Pompeje nismo posjetili jer je bio državni praznik i svi su Talijani dobili besplatan ulaz u muzeje, no barem smo obišli Nacionalni arheološki muzej. Iz istog razloga nismo mogli ući u crkvu sv. Nikole u Bariju. Tu večer smo na brodu jeli našu domaću hranu koja nam je svima nedostajala. Nakon još jedne neprospavane noći, stigli smo u Dubrovnik gdje smo dobili četiri sata slobodnog vremena za razgledavanje. Zatim smo se ukrcali na „Domi-prijevoz” i krenuli kući. Na rastanku smo slušali pjesmu „Da te ne volim” Novih fosila i vjerujem da je bilo ponešto suza. Vjerujem da se još uvijek objavljuju slike iz Italije na Instagramu.

                                         

Prvi razredi IV. gimnazije „Marko Marulić” započeli su svoje putovanje u Austriju i Slovačku 22. travnja 2019. godine. Vožnja do našeg prvog odredišta (Beča) prošla je ugodno uz puno zabave i pjesme. Beč je grad u kojem možete vidjeti prekrasne građevine, veličanstvene palače, muzeje i dojmljive crkve iz prošlih stoljeća. Posjetili smo muzej Albertina koji nam se jako svidio jer se tamo čuva oko 65 000 djela i preko milijun grafika. Nakon dugog obilaska grada smjestili smo se u Hotel Gabriel. Narednog jutra uputili smo se prema Eisenstadtu gdje su nas srdačno dočekali Gradišćanski Hrvati. Održali su nam poučno predavanje o njihovom školovanju, kulturi i običajima. Nakon toga smo se družili s našim vršnjacima te smo razmjenili kontakte. Nadamo se da će ovaj naš posjet biti početak jedne duge i lijepe suradnje. Uslijedio je obilazak Eisenstadta gdje smo prošli pokraj kuće jednog od najslavnijih skladatelja, Josepha Haydna, te smo bez riječi promatrali dvorac obitelji Esterhazy iz 14. stoljeća. Četvrti dan našeg putovanja posjetili smo glavni grad Slovačke, prekrasnu Bratislavu. Taj grad opravdano ima i nadimak „Ljepotica na Dunavu”. Razgledavanje započinjemo dolaskom u centar grada te smo se poslije slobodnog vremena uputili prema dvorcu koji se nalazi 100 m iznad Dunava, a s kojeg smo mogu vidjeti Slovačku, Austriju i Mađarsku. Na red je došao i dugo iščekivani odlazak u zabavni park Prater. Ondje smo se ludo i nezaboravno proveli i mi i naši profesori. Zajedničkim snagama napravili smo pravi iznered na kartingu i nasmijali se do suza. Mnoge su nas vožnje ostavile bez daha, ali i bez novca. Svima nam je upravo odlazak u Prater najdraži dio putovanja.
Posljednji dan obilježio je obilazak drugog najvećeg grada Austrije, Graza. Na tom putu zaustavili smo se kod svjetski poznate tvornice čokolade Zotter. Tamo je svatko od nas probao mnoge vrste čokolade. Uistinu je bilo slatkiša svih vrsta, pa čak i čokolada sa sirom, ribom, slaninom itd. U Grazu smo se uspinjačom popeli na brdo Schlossberg s kojeg se pruža divan panoramski pogled. Sveukupno gledano, ovo je bilo predivno iskustvo, stekli smo puno lijepih uspomena i spoznaja. Naravno, svima će nam ostati u lijepom sjećanju. Zahvaljujemo se i našim profesorima Katarini Žanetić, Irmi Soldo, Miroslavu Šimiću i Vinku Marasoviću bez kojih ovo putovanje ne bi bilo isto.