Skip to content
Marul

Marul

digitalni časopis IV. gimnazije "Marko Marulić" Split

  • Naslovnica
  • Aktualno
    • Marulijada
    • Iz života škole
    • Lifestyle
    • U fokusu
    • Bit će super, dođi i ti!
    • Kreativni kutak
    • Od učionice do zvijezda
  • Izvannastavne
    • Novinarska grupa
    • Građanski odgoj i obrazovanje
    • Mladi knjižničari
    • Volonterski kutak
    • Školski zbor
    • Debatni klub
    • Ekoškola
  • Putovanja
    • Maturalna putovanja
    • Studijska putovanja
  • O nama
  • ASOC
    • MarulSTEMci
  • Erasmus+
  • Toggle search form

Marulićeva trpeza

Posted on 19 svibnja, 202126 svibnja, 2021 By Katarina Nema komentara na Marulićeva trpeza

Piše: Mia Alerić

Otac hrvatske književnosti bio je prezauzet pisanjem i stvaranjem svojih najvećih djela da nije imao ni sekunde vremena promisliti što će mu se naći na tanjuru. U novom vijeku nije bilo raznolikog izbora jela kao danas, ali ipak oni imućniji mogli su si priuštiti malo luksuza i uživati u ukusnim jelima.

Na jednom prosječnom ručku na stolu bi se našli blitva i riba jer ipak to čini veliki dio dalmatinske kuhinje. Također se na jelovniku često našla i paštašuta. Svaki je Dalmatinac mogao uživati u skuhanoj tjestenini pomiješanom s umakom od mrkve, peršina, mljevenog mesa, rajčice i ostalih sastojaka. Kako se Marulićevo nepce ne bi zasitilo istim jelima, na njegovom jelovniku se mogao pronaći i tingulet, staro dalmatinsko jelo od pirjanog mesa u umaku od rajčice. Ukoliko je riječ o kokoši na tingul, onda se uglavnom odabiru neugledni i manji komadi mesa (krilca, batak pa čak i iznutrice). Ovo bi se jelo moglo opisati i kao svakodnevna, pristupačnija verzija pašticade. Naravno, pašticada je također bila česta pojava na Marulićevu tanjuru.

Šećer na kraju, možda i možete pogoditi, zauzelo je jelo brudet. Definitivno najveći specijalitet dalmatinske kuhinje, nema osobe koja ga tada, a i danas, nije probala. Negdje sam davno pročitala da recepata za brudet ima onoliko koliko ima Dalmatinaca. Pitajte svoju baku, mamu, kumu, sestru na koji način pravi to jelo i vjerujte mi – svatko od njih imati će neku svoju malu tajnu koja baš njegov recept čini najboljim i posebnim. Ne samo da se razlikuje način pripreme, nego se koristi i druga vrste ribe.

Možemo zaključiti kako Marulić nije uživao u jelima modernog doba kao što su pizza, hot dog, topli sendvič i slično, ali ne možemo reći da nije uživao u tada poznatim specijalitetima.

Paštašuta

SASTOJCI

  • 2 peršina
  • 3 mrkve
  • malo bosiljka
  • 1 češnjak
  • 1 glavica luka
  • prstohvat soli
  • prstohvat šećera
  • malo papra
  • 50 dag rajčice
  • 30 dag tjestenina
  • 300 g mljevenog mesa
  • 3 dl voda
  • ulje

PRIPREMA

  1. Ogulite rajčice na manje komadiće. Mrkvu i peršin naribajte, a luk i češnjak sitno nasjeckajte.
  2. Nakon toga luk i češnjak malo propirjate na zagrijanom ulju.
  3. Kad luk dobije željenu zlatnu boju, dodajte mrkvu, šećer, sol, bosiljak i malo peršina.
  4. Sve malo pržite i zatim dodajte mljeveno meso te sve zajedno nastavite pržiti uz miješanje.
  5. Meso neka se prži dok ne primi svjetliju boju, a onda dodajte rajčicu, vodu, sol i papar po želji.
  6. Sve dobro izmiješajte i kuhajte na laganoj vatri dok svi sastojci ne omekšaju.
  7. Skuhajte tjesteninu i potom ju prelijte napravljenim umakom. Po želji dodajte parmezan.

Tingulet

SASTOJCI

  • 4 batka sa zabatkom (oko 1 kg kojih 100 g više-manje nije važno)
  • 1 velika glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • 400 g pelata
  • 100 ml pasirane rajčice
  • 200 ml prošeka
  • 5 – 6 suhih šljiva
  • lovorov list
  • sol
  • papar

PRIPREMA

  1. Piletinu očistite od masnoća i narežite na komade.
  2. Luk, češnjak i peršin nasjeckajte.
  3. U velikoj dubokoj tavi pirjajte luk na maslinovom ulju.
  4. Kad luk omekša dodajte češnjak i peršin te nastavite pirjati dok češnjak ne dobije boju.
  5. Poslažite komade mesa na luk, sve malo promiješajte i pirjajte meso dok ne postane zlatne boje. Povremeno ga okrenite.
  6. Kad meso uhvati boju dodajte prošek, lovorov list i suhe šljive, malo smanjite vatru i kuhajte dok alkohol ne ispari.
  7. Pelate narežite na manje komade pa ih dodajte piletini.
  8. Dodajte i pasiranu rajčicu, sol i papar te sve kuhajte toliko dugo dok umak ne postane jako gust, oko sat, sat i pol vremena.
  9. Poslužite jelo uz tjesteninu, njoke, rižu ili palentu.

lifestyle Tags:hrana, trpeza

Navigacija objava

Previous Post: Intervju: Marinko Biškić
Next Post: Muzej vode u Splitu

More Related Articles

Budi IN i ove zime lifestyle
Božić u Splitu nekoć lifestyle
10 najboljih i najgorih poklona za Valentinovo lifestyle
Valentinovo i potrošnja lifestyle
Izlasci u vrijeme pandemije COVID
Socijalna distanca i „zbližanca“ COVID

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

MIR U UKRAJINI = MIR U SVIJETU

U ratu nitko nije pobjednik, zato zaustavite rat u Ukrajini!

Pretraživanje

Enciklopedija, brale

Galerija

247616588_3016637625272866_167581396189615850_n
621b6bd8-15c6-481e-8fe8-c7313b24861f
9ae32aaf-70e4-4d67-addc-65961fbf228f
247648336_3016636011939694_5454214204991219854_n
247623200_3016636621939633_6498086322067695293_n
IMG_7387
WhatsApp-Image-2021-10-02-at-22.40.46-1
WhatsApp-Image-2021-10-02-at-22.40.45
WhatsApp-Image-2021-10-02-at-22.40.47-2
IMG_8832
WhatsApp-Image-2021-10-02-at-22.40.47-1
WhatsApp-Image-2021-10-02-at-22.40.47
WhatsApp-Image-2021-12-08-at-09.19.46-1
WhatsApp-Image-2021-12-08-at-09.19.45
WhatsApp-Image-2021-12-08-at-09.19.46
WhatsApp-Image-2021-12-08-at-09.19.47-1
WhatsApp-Image-2021-12-08-at-09.19.47
WhatsApp-Image-2021-12-08-at-09.19.43
WhatsApp-Image-2021-12-08-at-09.19.44-1
WhatsApp-Image-2021-12-08-at-09.19.44
WhatsApp-Image-2021-12-08-at-09.19.45-1
0fafc373-5dbb-4c49-8e7f-d2ddacd751a8
5901ded5-95fd-462a-9b77-8e964f2f8a95
84bdd49f-ab01-4bc5-a55c-492e6a995475
XXQI4554
IMG_5927
KGBM4645
IMG_3351
IMG_3299
IMG_3820
IMG_3754
IMG_3766
IMG_3760
IMG_3757
IMG_3765
IMG_3827
4b3f0bcb-1ee3-4808-89fb-d158e1a1379f
IMG_3828

Nove objave

  • I mi smo postali ekoškola!
  • Marulićevci u suradnji s američkim mornarima u proljetnoj akciji
  • Naša učenica nagrađena u školi programiranja EDIT CodeSchool
  • Naši zboraši ponovno zlatni
  • 25. Dani volonterstva i solidarnosti
  • Marin Mandić državni prvak iz hrvatskoga jezika!
  • Projektni dan u Maruliću

Arhiva

Stranica škole

IMPRESSUM

Marul – digitalni časopis IV. gimnazije „Marko Marulić“ Split

Pokrenut: 30. travnja 2019. g.
Nakladnik: IV. gimnazija „Marko Marulić“ Split
Zagrebačka 2, 21 000 Split
e-mail: casopismarul@gmail.com

Učestalost izlaženja časopisa: povremeno

ISSN 2757-4075

Odgovorni urednici:

Karolina Viđak, knjižničarka i Katarina Žanetić, prof.

Mentorice novinarske družine:

Karolina Viđak, knjižničarka i Katarina Žanetić, prof.

Grafički urednik: Karla Ostojić, Roko Vuković

Tehnička podrška: Karla Ostojić, Roko Vuković

UREDNIŠTVO

Glavni urednik: Karla Ostojić

Novinari: Alerić Ela, Alerić Mia, Barišić Marta, Butir Knežević Viktoria, Čulin  Daniel, Dadić Andrea, Duišin Hana, Erceg Hana, Gijevski Mia, Lučić Dora, Maroš Matej, Mihačić Nera, Mikulić Lea, Milanović-Litre Lana, Mužinić Zara, Ostojić Karla, Pušić Lucija, Rađa Karmen, Rupčić Lena, Sumić Iris, Udovičić Branimir, Vrvilo Lucija, Đivanović Nina, Šunjić Margarita, Ujević Ivan, Živaljić Ana

Ilustratori: Erceg Hana, Pušić Lucija

Fotografi: Duišin Hana, Mihačić Nera

Suradnici: Marijana Munitić, prof.

Copyright © 2022 Marul.